Media

Flera lyxkrogar stänger – anledningarna bakom i Expressen

Tre stjärnkrogar valde nyligen att stänga i Stockholm. Även pionjären Noma i Köpenhamn tänker slå igen, enligt grundaren René Redzepi har fine dining blivit ”ohållbart”.

Men stjärnkrögaren Niklas Ekstedt – som bygger ut – håller inte med.

– Det är verkligen ingen kris, säger han.

Här ger flera forskare och experter sin syn på fine dining-kulturens framtid.

Hamburgerjätte tar bort tillsatser – men inte i Sverige i Dagens Nyheter
I USA stryker hamburgerkedjan McDonalds onaturliga konserveringsmedel från ingredienslistan – men de kemiska ämnena finns kvar i svenska burgare. 

– Företagen har ett samhällsansvar, säger konsumtionsforskaren Marcus Klasson vid Lunds Universitet. 

Marcus Klasson Dagens Nyheter

Digitaliseringen förändrar butikens roll i Sydsvenskan/HD Näringsliv
Ny teknik kan främja små aktörer och ge bättre anpassade erbjudanden till kunder. Men samtidigt blir konsumentvanor i sig en handelsvara. Det säger Marcus Klasson, konsumentforskare vid Lunds universitet och del av kommunikationsbyrån Matbyrån STHLM.

Ersta Stadshandel Marcus Klasson

Köket – En ny plats för mannen i Kit
Köket – en plats för män att håva in beundran eller kan det ökade matlagningsintresset vara ett viktigt steg för ökad jämställdhet?

Männen tar makten hemma i köket i Forskning.se
Matlagning har gått från renodlad kvinnosyssla till en aktivitet som även män sysselsätter sig med – var tredje måltid lagas numera av mannen i huset. Syftet skiljer sig dock mellan könen. Kvinnor lagar mat för att mätta familjen, män ser det mer som en materialsport.

När mannen lagar mat blir köket en arena i Sydsvenskan
Bara varannan måltid i svenska hem lagas av en kvinna. Vad hände när Sveriges män drog in i hemmets kvinnligaste rum? Köket blev en plats för äventyr, experiment, tävling och dyra verktyg, visar forskning.

Sydsvenskan.png

Nu tar svenska män över i köket i Sveriges Radio
Sverige är ett föregångsland när det gäller jämställdhet i köket. Var tredje svensk måltid lagas av en man. Det var budskapet på ett seminarium i Lund om genus, mat och mentalitet.

Framtidens konsument i en hållbar matkultur i Fokus Forskning
Mat är människans bränsle men i dagens västerländska samhälle handlar mat om så mycket mer. Mat och den kultur som är knuten till mat handlar om livsstil och status, om ekonomi och sysselsättning, om ens ursprung, och naturligtvis om hälsa. Vad vi äter och väljer att inte äta är ett dagligt vittnesmål till vem vi är och hur vi väljer att leva våra liv.

Matens roll i samhället i Studio Ett, Sveriges Radio

Studio 1.png

Kulturskapande bygger varumärket i LUM
Marcus Klasson, forskare på Ekonomihögskolan, studerar hur kulturbärande kommunikation konkurrerar ut traditionell marknadsföring.

LUM.png

Livets salt berättar vem du är i Sydsvenskan
När identiteter blir luddiga och världen för stor kan valet av mobiltelefon eller rätt sorts salt bli ett sätt att berätta vem man är. Varumärken har för många blivit ett sätt att definiera sin plats i tillvaron, visar Marcus Klassons forskning.

Hur jämställt är rymdimperiet egentligen? Ett samtal om Star Wars och feminism i Aftonbladet