Keynote på CXM Summit

På hotell Birger Jarl i Stockholm anordnades Customer Experience Management Summit och jag var inbjuden som talare.

Föredraget gick under titeln “Att konsumera en identitet”.

Nedan finner ni en kort beskrivning av talet från programmet.

Traditionell marknadsföring tappar i effekt och för att bli framgångsrik krävs det att man måste jobba mer digitalt med varumärket för att kunna leverera en kundupplevelse som hela tiden överträffar förväntningarna och därmed öka företagets lönsamhet.

I detta föredrag sätter konsumentforskaren Marcus Klasson fokus på en digital verklighet och behandlar det centrala identitetsprojektet. Hur vi som människor är vad vi äger men att vi även idag är vad vi delar. Genom att djupdyka i individers strävan efter både en unik identitet och social samhörighet får vi insikter till människors bakomliggande motiv för en meningsfull vardag. Med bakgrund i dessa kundinsikter talar Marcus om ett antal olika marknadsföringsstrategier baserat på “culture marketing”. Avslutningsvis ger Marcus, som även forskar kring matkultur, en framtidsspaning inom mat och dryck och berättar om sin syn på framtidens konsument.

Kulturskapande kommunikation i en digital matålder

Höll ett frukostseminarium med titeln “Kulturskapande kommunikation i en digital matålder” för Marknadsföreningen Stockholms medlemmar i veckan. Tack alla som kom! Nedan några vänliga ord från Helen Crowe Blomgren från Marknadsföreningen:

“Your culture is your brand”. Vi är vad vi äger, vi är vad vi delar. Marcus KlassonMatbyrån STHLM bjöd på en inspirerande presentation om kulturskapande kommunikation för Marknadsföreningen Stockholm i veckan. Urban Deli startade ett surdegshotell som PR-trick och det blev kvar. Surdegstrenden lyfte nya ideal i vad det innebär att vara man. Projektet ”Everything happens for a Riesling” för tyska vininstitutet blev en vinguide och en reality-filmserie i samarbete med fyra restauranger. För Amarula gjorde Matbyrån en framgångsrik kampanj med filmer av marulafruktens ursprung i Afrika och arbetet med lokalbefolkningar där, samt elefanterna som blev symbolen för drycken. Content är nyckeln, sade Markus. Sätt varumärket i fokus. Några framtidsspaningar: -Konstant rörlighet är den nya normen -Butikens förändrade roll med mer online och AI i butik -Digitalisering av mat -Förpackningar och logistik/logistik som konkurrensfördel Stort tack till Marcus för att du delade med dig av din kreativitet och framtidsanalys, till nätverksledaren Anna Broback, och till alla som kom. Tack också till The Castle “Slottet”​ Slottsbacken 8 för att vi fick vara i era fina lokaler.

Marcus Klasson

Marcus Klasson om framtidens mat

Frukostseminarium: Kulturskapande kommunikation med Matbyrån

Håller ett frukostseminarium för Marknadsföreningen Stockholm och dess medlemmar den 22 maj. Följ länken för mer information och anmälan. Nedan ett utdrag om föredraget.

Föredraget Kulturskapande kommunikation i en digital matålder sätter fokus på individens identitetsskapande och hur varumärken kan använda sig av insikter kring identitetsprojektet i deras varumärkesbyggande. Med bakgrund i Culture Marketing och Matbyråns arbete hanteras ett antal explicita metoder för att nå igenom dagens mediabrus.

Mat är människans bränsle men i dagens västerländska samhälle handlar mat om så mycket mer. Mat och den kultur som är knuten till mat handlar om livsstil och status, om ekonomi och sysselsättning, om ens ursprung och naturligtvis om hälsa. Vad vi äter och väljer att inte äta är ett dagligt vittnesmål till vem vi är och hur vi väljer att leva våra liv.

Matbyrån är kommunikationsbyrån med fokus på mat och dryck. Matbyrån strävar efter att utveckla koncept som väcker nyfikenhet. Affärsdrivande resultat är målet där insikt i hur målgrupper tänker och agerar är grunden för Matbyråns arbete.

Marcus Klasson är en konsumentforskare knuten till Lunds Universitet och medgrundare till Matbyrån. I sin forskning använder Marcus sociokulturella tillvägagångssätt för att ytterligare förstå de dynamiska relationerna mellan konsumenttrender, marknadsplatsen och kulturens betydelse med särskild inriktning på populärkultur.

När: Tisdag 22 maj, kl 08:00-09.30
Var: The Castle, Slottsbacken 8

Efter nätverksträffen erbjuds även en rundvandring på den participatoriska arbetsplatsen och co-working spacet The Castle, “Slottet”, Slottsbacken 8 i Gamla Stan. Lyssna på hur Slottet arbetar med kulturskapande kommunikation i deras strävan att utmana vad en arbetsplats kan vara.

Mer info om Matbyrån: www.matbyransthlm.com
Mer info om Marcus Klasson: www.marcusklasson.com
Mer info om Slottet: www.thecastle.nu

Brand Culture: In Search of Identity

Boksläpp dagen till ära! Jag har författat delen “Brand Culture: In Search of Identity”. Boken i sin helhet heter Brand Theories. Nedan ett utdrag från Studentlitteratur.

Brand Theories – Perspectives on brands and branding

Brand Theories offers a multifaceted understanding of brands and branding. The purpose of the book is to provide the reader with a more advanced knowledge, by treating brands and branding from three different perspectives: a brand management perspective, a consumer perspective, and a critical perspective.

By allowing readers to shift perspectives, the book offers the unique opportunity to analyze and understand brand phenomena/branding practices from several angles at the same time. It thereby encourages a more reflective and nuanced approach, compared to many traditional brand management text books. Brand Theories primarily targets bachelor and master students in marketing, but would also be most interesting and useful to marketing and branding practitioners.

 

IMG_0881IMG_0880

Om män och mat i Sveriges Radio

Sverige är ett föregångsland när det gäller jämställdhet i köket. Var tredje svensk måltid lagas av en man. Det var budskapet på gårdagens seminarium i Lund om genus, mat och mentalitet där jag höll föredraget Surdegspappor, burgar joints och mikrobryggerier: En berättelse om hur svenska män intog köket. Dagen avslutades med en debattpanel mellan dagens föredragshållare. Sveriges Radio va där! Klicka här för att komma till artikeln.

Till Ekot i P1 här: http://sverigesradio.se/embed/publication/6647980

Män, jämställdhet och mat på internationella kvinnodagen

 

Jag är av åsikten att vi som samhälle behöver reflektera och diskutera jämställdhet, kvinnan och mannens roll i samhället till större utsträckning. Lunds Universitet anordnar flera seminarier under internationella kvinnodagen den 8e mars. Jag kommer hålla föredraget “Surdegspappor, microbryggerier och burgarjoints: En berättelse om hur svenska män intog köket”. Under dagen diskuterar vi jämställdhet, män och mat och dess relation till kvinnan. Välkommen!

Män och mat i Lund

Män och mat i Lund