Tore Wretman Symposiet 2022

Närvarade och presenterade på 2022 års Tore Wretman Symposium i veckan. Symposiet ägde rum i Stockholm och är en del i förberedelserna av den större forsknings- och policykonferens som kommer att genomföras som en del av “Stockholm European Capital of Gastronomy” under hösten 2023. Bakom årets symposium stod Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Nordic Association for Food Studies.

Med måltiden i fokus

Syftet med årets symposium var att lyfta fram och positionera svensk måltidsforskning och måltidsutveckling, och att formulera några av de policyfrågor som är av betydelse för gastronomins framtida utveckling i Sverige och internationellt. Symposiet kommer hade en multivetenskaplig inriktning, med discipliner från måltids-teologi till livsmedels-teknologi. Den gemensamma nämnaren återfinns i intresset för måltiden, ett lustfyllt och inspirerande forskningsfält som kan studeras med modeller och metoder från olika vetenskapsområden.

Festmiddag med “Sveriges Nya Landskapsmåltider”

Middagen bestod av tre rätter från ”Sveriges Nya Landskapsmåltider”, som satts samman och skapade en unik trerätters måltid. Just nu produceras 25 nya landskapsmåltider och en Stockholmsmåltid runt om i landet och under middagen var vi några en av de allra första som fick smaka på delar av resultatet. Sex av de kockar som varit involverade i att ta fram de nya landskapsmåltiderna från Södermanland, Närke och Östergötland var på plats och presenterade sina skapelser.

Under fikapauserna serverade Mästerkonditor Gustaf Mabrouk bl a sin version av sju sorters kakor i modern tappning. Gustaf Mabrouk blev 2019 utsedd till världens bästa konditor.

Mer information om symposiet finns på https://www.torewretmansymposiet2022.se/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s