På Mäster Palms plats i Helsingborg hade Kunskapsklubben premiär! Jag höll föredraget “Ma(t)skulinitet.” Ett föredrag där jag tittar närmare på hur matlagning blivit en framgångssymbol för män. Först ut på scen var Dick Harrisson, professor i historia, som berättade om kärlekens historia och tipsade om kärleksdrycker. Emma Severinsson, doktorand i historia berättade om de bara benens historia och hur bilden av kvinnors kroppar sett ut i media på 20-talet fram till i dag. Louise Brunkwall talade om hur vi ska äta för att må bra. Och om vi nu vet vad som är nyttigt, varför äter vi inte bara frukt, fibrer och annat nyttigt? Jag själv talade som sagt om män som lagar mat i hemmet.
Mitt föredrag satte fokus på hur det ökade intresset i nordiska matkulturen även inneburit en ökad nyfikenhet på råvaror, hur de odlats, tillagats, och av vem. Medialt leds denna rörelse av män och vi har sett en enorm ökning av unga mäns intåg i köket de senaste 20 åren. Dessa män representerar inte bara nya gastronomiska idéer, men också alternativa föreställningar om att vara en man i en globaliserad ålder. Den nynordiska mannen har blivit en global ikon, en man som balanserar autentiska matupplevelser och en återgång till en förlorad tid av hur mat ska tillagas med en nyskapande och kreativ vision. I denna avvägning reproduceras och utmanas kulturella föreställningar om manlighet. På Mäster Palms plats talade jag om män som lagar mat i hemmet och placerade dem i förhållande till den nuvarande matkulturens idéer om mat och jämställdhet.
Kunskapsklubben är ett nytt intiativ från Folkuniversitetet med mål att skapa möten mellan kultur och vetenskap som inte sker någon annanstans. Att låta folk komma nära forskarna och deras fält. De ordnar kalas, festivaler och samtalskvällar med forskningen i centrum. De prövar forskarnas gränser samtidigt som de prövar vetandets gränser. En klubb för nyfikna!